
Serce to jeden z narządów w klatce piersiowej, obok płuc i aorty, która dostarcza krew do całego ciała. Niestety,...
Bóle migrenowe są dla wielu osób prawdziwą zmorą, a mechanizmy powstawania migreny do dziś pozostają niewyjaśnione. Poza leczeniem farmakologicznym pomocna w zwalczaniu bólu może okazać się również odpowiednia dieta. Wyeliminowanie niektórych pokarmów oraz wprowadzenie trwałych zmian może zmniejszyć nasilenie i częstotliwość napadów migreny.
Co jeść przy migrenie, żeby zmniejszyć częstotliwość napadów?
Na atak migreny składa się szereg charakterystycznych objawów. Ból migrenowy zlokalizowany jest, (najczęściej) jednostronnie, ale sam napad migreny przebiega w kilku etapach.
Z tego artykułu dowiesz się: |
Na atak migreny składa się szereg charakterystycznych objawów. Ból migrenowy zlokalizowany jest, (najczęściej) jednostronnie, ale sam napad migreny przebiega w kilku etapach. W pierwszej fazie, tak zwanej prodromalnej, osoba zauważa napadowy apetyt, zaburzenia koncentracji i pogorszenie nastroju.
U każdej osoby faza prodromalna można przebiegać w odmienny sposób, ale zawsze poprzedza ona o kilka godzin napad migreny. Sam napad migreny zaczyna się niewinnie - od umiarkowanie nasilonego bólu po jednej stronie twarzy, zazwyczaj w okolicy oka lub skroni. Następnie ból potęguje się i przenosi na cały obwód głowy. To wtedy pojawiają się objawy współtowarzyszące - nudności, wymioty, nadwrażliwość wzrokowa (popularnie zwana światłowstrętem) oraz słuchowa. U co czwartej osoby chorującej na migrenę pojawia się aura. Może również dochodzić do omamów wzrokowych, zaśnieżonego pola widzenia, mroczków, mrowienia kończyn. Często wycieńczona atakiem osoba zapada na końcu w sen.
Specjaliści nadal nie są w stanie odpowiedzieć na pytanie, co stoi za rozwojem migreny. Najczęściej przyjmuje się, że za jej powstanie odpowiadają skurcze naczyń krwionośnych i powodowane przez nie niedokrwienie niektórych obszarów mózgu. Coraz częściej zwraca się również uwagę, że migrenę może wywołać zmiana pogody, wysiłek psychofizyczny, uporczywy hałas oraz...niektóre produkty żywnościowe.
! | Do produktów żywnościowych, które mogą wywoływać ataki migreny należą słodzone napoje wzbogacone w kofeinę, słodkie owoce, alkohol, nabiał, produkty instant i garmażeryjne zawierające glutaminian sodu, sztuczne słodziki oraz alergeny, niektóre rodzaje pieczywa oraz warzywa strączkowe. |
Co ciekawe nie tylko określone produkty żywnościowe, ale sposób spożywania pokarmu mają duże znaczenie w przypadku migreny. W zapobieganiu napadom migreny ważne jest unikanie głodówek, a więc regularne spożywanie posiłków. Porcje nie powinny być obfite, produkty lekkostrawne, a potrawy o normalnej, pokojowej temperaturze. Należy unikać spożycia soli i włączyć suplementację magnezu.
Produktem, który bardzo łatwo wywołuje napady migreny, jest kakao. Im wyższe jego stężenie czekoladzie, tym ryzyko pojawienia się migreny większe. Z kolei mocno migrenogennym warzywami są pomidor, cebula, zielony groszek, soczewica oraz fasola. Z owoców należy uważać ze spożyciem cytryn, grejpfrutów, mango, ananasa, papai oraz mocno dojrzałych bananów.
Migrenicy w miarę możliwości powinni zrezygnować z alkoholu. A jeśli już decydują się na jego spożywanie, to warto postawić na niewielkie ilości białego wina. Zdecydowanie odradza się picie czerwonego wina, ciemnego, mocno słodowego piwa, whisky, brandy i rumu.
Migrenę najczęściej powoduje świeże, ciepłe pieczywo wyjęte prosto z piekarnika, za sprawą obecności w nim drożdży. Również produkty mleczne takie jak jogurt, maślanka, tłusta śmietana, masło, pełne mleko czy dojrzewające sery są przeciwwskazane u migreników. Zamiast tego powinni oni stawiać na produkty z koziego mleka lub z mleka krowiego o obniżonej zawartości tłuszczu. Niektóre składniki dodawane do żywności są silnymi związkami migrenogennym - glutaminian sodu lub aspartam, acesulfam, siarczyny - wszystkie mogą powodować ból głowy.