Kolagen do picia
Aktywne filtry
Jest 10 produktów.
DUOLIFE Collagen płyn 750 ml
Doppelherz system Kollagen 11000 Plus, 25 ml x 30 ampułek
Revellie Skin Q, płyn, 300 ml
Flexus Shots 20 fiolek po 10 ml
Doppelherz System Kollagen 11.000 plus płyn 30 ampułek po 25 ml
Activlab Pharma Kolagen Extra, 300 g
Kolagen do picia
Kolagen do picia
Kolagen uchodzi za jedno z najbardziej rozpowszechnionych białek w naszym organizmie. Znajdziemy go w kościach, mięśniach, skórze oraz ścięgnach. Buduje tkankę łączną, poprawia kondycję skóry oraz zwiększa jej elastyczność. Wiemy doskonale, że wraz z wiekiem wytwarzamy coraz mniej kolagenu - nasz skóra staje się sucha i pojawiają się zmarszczki.
Kolagen do picia - jak działa?
Preparaty zawierające kolagen do picia mogą hamować procesy starzenia się skóry. Dzięki kolagenowi zachowana zostaje integralność i struktura tkanki chrzęstnej. Jeśli zaczyna brakować kolagenu pojawia się ryzyko rozwoju chorób zwyrodnieniowych stawów. W badaniach wykazano, że stosowanie kolagenu do picia redukuje stan zapalny i nasila syntezę tego białka w naszym organizmie. W efekcie kolagen do picia pomaga w łagodzeniu bólu u osób ze zwyrodnieniami kości i stawów.
Kolagen do picia czy kolagen z diety?
Kolagen jest również substancją, którą przyjmujemy wraz z pożywieniem. Można go znaleźć w takiej żywności jak mięso oraz ryby. Niestety zwykły kolagen, który często można również spotkać w tabletkach z kolagenem ma bardzo kiepski wskaźnik wchłaniania. Znacznie lepiej przyswaja się kolagen do picia - zwłaszcza, gdy ma postać zhydrolizowaną.
Na co działa kolagen do picia?
Hydrolizowany kolagen do picia wykazuje pozytywny wpływ terapeutyczny nie tylko w przypadku choroby zwyrodnieniowej stawów czy osteoporozy, ale również ma wpływ na rusztowanie komórek skóry. Efekty działania hydrolizowanego kolagenu do picia zależą od stężenia, a on sam zyskuje na popularności z uwagi na zadowalające efekty.
Zhydrolizowany kolagen do picia - czy jest bezpieczny?
Peptydy kolagenowe, które powstają na skutek hydrolizy kolagenu składają się z aminokwasów proliny (Pro), glicyny (Gly) oraz hydroksyproliny (Hyp). Stosunkowo niedawno zhydrolizowany kolagen został uznany na bezpieczny surowiec bezpieczne przez Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (European Food Safety Authority), a także przez Agencję Żywności i Leków (FDA, Food and Drug Administration). Co ciekawe zhydrolizowany kolagen ulegają całkowitej resorpcji w jelicie cienkim, a część peptydów może dostawać się nawet bezpośrednio do krwi. Dzięki temu produkty hydrolizy kolagenu kumulują się w chrząstkach stawowych.