Witamina A maść
Aktywne filtry
Jest 7 produktów.
Rinozine, nawilżająco-regenerująca maść do okolic nosa, 15 g
Wazelina biała kosmetyczna, 20g
Linomag 200 mg/ g, krem, 100 g
Krem pielęgnacyjny z Wit. A+E Apteo, 50 ml
ManuPanteina, Maść regenerująca błonę śluzową, 10 g
Maść z witaminą A Amara, 25 g
Witamina A maść
Witamina A maść
Witaminą A określa się szereg różnych związków, które choć różnią się budową mają bardzo zbliżoną aktywność biologiczną. Do grupy tej należy retinol, beta-karoten, karotenoidy oraz ich pochodne. Związki te biorą udział w procesach keratynizacji nabłonka, a ich niedobór powoduje suchość i łuszczenie skóry. Witamina A działa również przeciwinfekcyjnie oraz jest czynnikiem wzrostowym dla nowych komórek. Co ciekawe stosowana miejscowo potrafi zwiększyć nawet o 30% podziały mitotyczne komórek nabłonkowych. Niestety nie jest trwała, dlatego często występuje w połączeniu z witaminą E, która wykazuje działanie antyutleniające dla witaminy A. Witamina ta może występować w formie kapsułek, kropelek albo maści z witaminą A.
Witamina A maść - jakie może mieć zastosowanie?
Popularna maść z witaminą A ma bardzo różne wskazania do stosowania. Ze względu na wspomnianą zdolność przyspieszania podziałów komórek nabłonkowych wykorzystywana jest w leczeniu niewielkich oparzeń, odmrożeń oraz w sytuacji nadmiernego rogowacenia naskórka. Podłożem maści z witaminą A jest zazwyczaj lanolina, która ma zdolność wiązania bardzo dużej ilości wody dzięki czemu po naniesieniu na skórę zatrzymuje ją w warstwie rogowej naskórka.
Witamina A maść - jak stosować?
Maść z witaminą A stosuje się najczęściej kilka razy dziennie, nanosząc na zmienioną chorobowo skórę cienką warstwę maści. Maści z witaminą A nie można stosować na rany, błony śluzowe i okolice oczu. U niektórych osób z alergią może powodować miejscowy wyprysk kontaktowy z powodu zawartości lanoliny.
Witamina A maść a może dieta?
By zadbać o właściwy wygląd skóry i błony śluzowej można zwrócić uwagę na zawartość witaminy A w naszej codziennej diecie. Najwięcej karotenoidów znajdziemy w marchwi, szpinaku, papryce, sałacie, morelach, brzoskwiniach, śliwkach oraz wiśniach. Ze względu na częstotliwość spożywania dużo witaminy A dostarczają jednak warzywa, mięso i jego przetwory, tłuszcze, mleko oraz jego przetwory.