Miody
Aktywne filtry
Jest 1 produkt.
Miody
Miody w lecznictwie
Miód oraz ziołomiód (miód połączony z wyciągami roślin leczniczych) to produkty, które wywierają bardzo korzystny wpływ na zdrowie człowieka. Poza tym, że są smacznym środkiem słodzącym, mogą być one również wykorzystywane jako element naturalnego zapobiegania chorobom. Wykorzystaniem miodu i produktów pszczelarskich w lecznictwie zajmuje się apiterapia. Zakłada ona wykorzystywanie miodów, ziołomiodów, pyłku pszczelego, mleczka pszczelego, propolisy i pierzgi w celach leczniczych.
Jakie są rodzaje miodów?
Miody uchodzą za najbardziej wartościowe surowce pszczelarskie. Ich właściwości lecznicze wykorzystywali już starożytni lekarze. Dopiero jednak badania w ostatnich dziesięcioleciach potwierdziły zasadność wykorzystywania miodu w leczeniu wielu chorób. Polskie normy miodem nazywają produkt spożywczy, który został wytworzony przez pszczoły z nektaru roślin, spadzi albo z obu surowców jednocześnie. Dlatego też wyróżniamy tak naprawdę trzy, główne rodzaje miodów: nektarowy, spadziowy oraz nektarowo-spadziowy.
Jak powstają dobre miody?
Najważniejszym surowcem w naturalnej produkcji dobrych miodów jest nektar. Nektar powstaje w organach kwiatów nazywanych nektarnikami. Wydzielina zwabia swoim zapachem i obecnością dużej ilości cukru zapylające owady. Z kolei miód spadziowy jest powstaje z wydalin mszyc i czerwców. Smak, konsystencja i właściwości organoleptyczne miodu nektarowego uzależnione są od gatunku rośliny, z której pszczoły pobrały nektar. Miód spadziowy powstaje zarówno ze spadzi iglastej, jak i z liściastej.
Jak stosować dobre miody na co dzień?
W apiterapii możemy wykorzystywać sam miód (monoterapia) albo miód polączony z surowcami roślinnymi działającymi na konkretną chorobę (terapia skojarzona). Sam miód powinno się przyjmować na godzinę przed posiłkiem, po rozpuszczeniu w szklance ciepłej wody. Dobre miody obfitują w witaminy, sole mineralne i kwasy organiczne. Posiadają działanie antybiotyczne, które o dziwo nasila po rozcieńczeniu. Picie więc miodu z herbatą jest więc bardzo pożądanym rozwiązaniem. Warto jednak mieć na uwadze, by miodu nie dolewać do gorącego napoju, gdyż wysoka temperatura zniszczy większość prozdrowotnych właściwości!