
Serce to jeden z narządów w klatce piersiowej, obok płuc i aorty, która dostarcza krew do całego ciała. Niestety,...
Laktoferyna jest białkiem, która normalnie występuje w naszym organizmie. Możemy ją znaleźć w pierwszych kroplach mleka matki (siarze), łzach, pocie, ślinie oraz kale. To dzięki laktoferynie organizm noworodka tuż po porodzie jest chroniony do czasu, aż nie wytworzy własnych mechanizmów odporności. Ale laktoferyna ma znacznie szerszą aktywność i od pewnego czasu jest mocno eksplorowana przez naukowców. Do tej pory opublikowano ponad 8000 prac naukowych na jej temat.
Nazwa laktoferyna pochodzi z łacińskiego i powstała z połączenia slów lac (mleko, gdyż po raz pierwszy wyodrębniono ją w 1960 roku z mleka kobiecego oraz faktowi, że ma bardzo wysokie powinowactwo do żelaza (łac. ferrum - żelazo) W ostatnich dniach ciąży stężenie laktoferyny w siarze wynosi 5-15 mg/ml, a w kolejnych dniach laktacji spada poniżej 1 mg/ml.
Laktoferyna jest cząsteczką multipotencjalną, co oznacza, że jej rola w organizmie jest bardzo zróżnicowana. Jak wspomniano białko to chroni przed inwazją patogenów, ma pozytywny wpływ na mikrobiom jelitowy oraz czynnie bierze udział w gospdoarce żelaza. Co ciekawe laktoferyna dla dzieci może być również traktowana jako pożywka dla probiotyków. Jest więc de facto prebiotykiem, a jednocześnie chroni jelita od zatruć.
Duże stężenia laktoferyny można spotkać na powierzchni błon śluzowych, które są przecież pierwszymi wrotami do organizmu dla patogenów. Cząsteczka laktoferyny nasila aktywność komórek żernych układu odpornościowego, które najzwyczajniej "zjadają" drobnoustroje. Tą właściwość próbuje się obecnie wykorzystać projektując leki wziewne z laktoferyną do nosa lub płuc.
W 2012 roku Komisja Europejska zgodziła się na wprowadzenie laktoferyny do obrotu jako dodatek do żywności. W suplementach diety można znaleźć laktoferynę bydlęcą. Co ciekawe jest ona białkiem homologicznym i aż w 77% procentach przypomina laktoferynę ludzką, zachowując w 100% jej właściwości.Po przyjęciu laktoferyny doustnie ulega ona strawieniu przez pepsynę. Na szczęście powstała w ten sposób pochodna laktofercyna ma jeszcze silniejszą aktywność od laktoferyny.
Laktoferyna działa również przeciwgrzybiczo np. wobec grzybów z rodzajui Candida. Część laktoferyny wiąże się trwale ze ścianą komórkową grzyba, uszkadza ją i prowadzi w ten sposób do śmierci komórki.
Laktoferyna dla dzieci poprawia znacznie wchłanianie żelaza w jelicie. Wiąże również jony żelaza, dzięki czemu są one niedostępne dla patogennych bakterii w jelicie. Dzięki temu zapobiega również rozwojowi martwiczego zapalenia jelit u wcześniaków i chroni ich przed seps.
Amerykańska agencja FDA (Food & Drug Administration) uznała laktoferyną za cząsteczkę zupełnie bezpieczną dla ludzi. Fakt ten pozwala sądzić, że laktoferyna jest dobrze tolerowana przez człowieka i nie wywołuje działań niepożądanych. Właściwości laktoferyny próbuje się również wykorzystać w stomatologii i transplantologii. Jej zdolności niszczenia biofilmu bakteryjnego sprawia, że być może laktoferyna znajdzie zastosowanie w produkcji implantów i sztucznych narządów. Naukowcy próbuje również łączyć laktoferynę i antybiotyk. Laktoferyna w tej parze miałaby za zadanie zwiększać ruchliwość bakterii, zapobiegać tworzeniu kolonii, a antybiotyk dzięki temu miałby lepiej penetrować do osłabianego biofilmu.