
Serce to jeden z narządów w klatce piersiowej, obok płuc i aorty, która dostarcza krew do całego ciała. Niestety,...
Magnez jest kluczowym biopierwiastkiem, bo bierze udział w niezliczonych procesach zachodzących w naszym organizmie. Co ciekawe równie ważną rolę odgrywa u roślin, gdyż jest składnikiem chlorofilu. Choć teoretycznie jest go całkiem sporo w żywności, to z racji spożywania mocno przetworzonych pokarmów, mechanizacji rolnictwa, stosowania używek, życia w nieustającym stresie cały czas jesteśmy narażeni na niedobór magnezu
Z tego artykułu dowiesz się: |
Najwięcej magnezu znajduje się w przestrzeni wewnątrzkomórkowej w tkance kostnej. W przypadku pojawienia się niedoboru magnez przemieszcza się do przestrzeni zewnątrzkomórkowej. Magnez jest aktywatorem enzymów biorących udział w metabolizmie węglowodanów, białek i tłuszczy, odpowiada za skurcz mięśni, reguluje ciśnienie krwi oraz poziom glukozy we krwi.
Zaobserwowano, że niedobór magnezu pojawia się u osób z udarem mózgu, chorobą niedokrwienną serca oraz cukrzycą typu 2 czy u kobiet z zespołem napięcia przedmiesiączkowego. Jony magnezu biorą udział w syntezie i wydzielaniu neuroprzekaźników, a więc pośredniczą w odpowiedzi organizmu na stres .Długo utrzymujący się stres powoduje spadek stężenia magnezu. Manifestuje się to stanami depresyjno-lękowymi, rozdrażnieniem, zmęczeniem i spadkiem koncentracji.
Magnez jest równie istotnym biopierwiastkiem w organizmach osób starszych. To u nich bowiem obserwuje się największy spadek jego poziomu. Powodem najczęściej jest starzenie się różnych układów, rozwój chorób przewlekłych i niedostateczną dieta. Niedostateczna podaż w diecie oraz nasilona eliminacja magnezu wraz z moczem u osób starszych uruchamiają proces uwalniania jego rezerw z mięśni.
! | To dlatego u seniorów często upośledzeniu ulega przewodnictwo-nerwowo mięśniowe, co manifestuje się bolesnymi skurczami łydek, ud, rąk i powiek. |
Większość kojarzy jeden z wielu objawów niedoboru magnezu, a mianowicie - skurcze łydek. Ale zbyt mała podaż magnezu może prowadzić do drgania powiek, permanentnego zmęczenie, poważnych problemów z pamięcią oraz napięcia psychicznego. Niekiedy na skutek wypłukiwania magnezu może dojść do migotania przedsionków i częstoskurczu komorowego. Powiązano również niedobór magnezy z ryzykiem wystąpienia depresji. A to dlatego, że jony tego pierwiastka mają swój udział w biosyntezie neurotransmiterów – m.in. serotoniny (5-HT).
Każda pora na przyjęcie magnezu będzie dobra. Warto jednak zastanowić się, kiedy spożywać będziemy przyjmować bogatobiałkowy posiłek. Jeśli będzie to śniadanie - warto magnez przyjąć w czasie lub bezpośrednio po nim. Natomiast jeśli jemy obfitsze kolacje, to suplementację warto przesunąć na wieczorową porę. Na wchłanianie magnezu w jelicie wpływa kwaśne środowisko, wspomniane już wcześniej białka, nienasycone kwasy tłuszczowe, witamina B6, jony sodu, laktoza oraz witamina D. Dobrym źródłem magnezu jest gorzka czekolada, woda mineralna, pieczywo pełnoziarniste, orzechy oraz kasze. Warto więc suplementację poukładać tak w ciągu dnia, by zapewnić jak najlepsze środowisko przyswajania magnezu.