
Serce to jeden z narządów w klatce piersiowej, obok płuc i aorty, która dostarcza krew do całego ciała. Niestety,...
Witamina D3 nazywana jest często witaminą słońca i kojarzy się nam zazwyczaj z dobrą odpornością i mocnymi kośćmi. Prowadzone badania wskazują jednak, że witamina D3 jest również niezbędna w wielu innych procesach zachodzących w ludzkim organizmie.
Z tego artykułu dowiesz się: |
Witaminę D3 w przyrodzie można spotkać w kilku formach. Witamina D1 - kalcyferol znajduje się w wątrobie niektórych ryb, witamina D2 w roślinach, a witamina D3 jest syntezowana w ludzkiej skórze i magazynowana w wątrobie. By w ogóle powstała niezbędne jest promieniowanie ultrafioletowe (UVB). Uważa się, że intensywność promieniowania wystarczająca do syntezy witaminy D w skórze występuje tylko wiosną, latem i jesienią w godzinach 10-15. W tym czasie u dorosłych osób o jasnej skórze do wytworzenia odpowiedniej ilości witaminy D prawdopodobnie wystarcza ekspozycja całej powierzchni ciała przez 10-15 minut.
Czas ten się wydłuża u osób z ciemniejszą karnacją i intensywną opalenizną. Dłuższa ekspozycja na światło słoneczne nie zwiększa produkcji witaminy D, a nawet może prowadzić do jej rozpadu. Aktywna postać witaminy D3 powstaje później w wątrobie, nerkach oraz keratynocytach. Witamina D3 ułatwia przede wszystkim wchłanianie wapnia i fosforanów w przewodzie pokarmowym przez co zapobiega krzywicy i osteoporozie. Z racji tego, że jest uważana za związek hormonalny wpływa na fizjologię tarczycy oraz chroni układ sercowo-naczyniowy przed chorobami.
Witamina D3 jest również ważna dla skóry i układy immunologicznego. Ma bowiem swój udział w namnażaniu oraz różnicowaniu się komórek skóry, a także stymuluje komórki żerne układu immunologicznego (makrofagi), do działania. W badaniach wykazano również, że witamina D3 reguluje kurczliwość naczyń krwionośnych, a odpowiednia suplementacja w niektórych przypadkach jest w stanie zmniejszyć nawet o 75% ryzyko rozwoju niektórych nowotworów.
Badania podczas pandemii SARS-CoV-2 wykazały, że osoby z optymalnym poziomem witaminy D3 znacznie łagodniej przechodziły COVID-19. Przeprowadzone badania, jeśli chodzi o te zagadnienie dopiero startują w randze prac, które są uznawane za wiarygodne i są brane pod uwagę w opracowywaniu różnego rodzaju wytycznych.
! | Co prawda nadal brakuje oficjalnych rekomendacji do suplementacji witaminy D3 podczas infekcji koronawirusa, ale z racji tego, że niektóre szacunki wskazują, że ponad 90% Polaków ma niewyrównany niedobór tejże witaminy, warto wdrożyć jej stosowanie podczas infekcji, a najlepiej suplementować cały rok zgodnie z aktualnymi wytycznymi dla ogólnej populacji. |
Poza wspomnianym działaniem na makrofagi witamina D3 nasila również syntezę glutationu - związku, który który działa przeciwwirusowo, a dodatkowo jest jej naturalnym przeciwutleniaczem. Witamina D3 wzmaga również syntezę przeciwciał w kontakcie z patogennym antygenem. Dlatego też jest często składnikiem środków na wzmocnienie odporności.
U dzieci zbyt mała podaż witaminy D3 może być powodem problemów ze zrastaniem się ciemiączka. Często u niemowląt z niedoborem ujawnia się krzywica i niskorołość. Dorośli z niedoborami narzekają na samoistne złamania kości, gorszą odporność, wypadanie włosów oraz zaostrzenie się niektórych np. RZS. Witamina D3 obok wapnia wchodzi w skład suplementów na osteoporozę. Naturalnym źródłem witaminy D3 jest samodzielna synteza podczas ekspozycji na światło słoneczne W żywności najwięcej witaminy D3 znajdziemy w tłustych rybach np. łososiu makreli, sardynkach, tranie oraz żółtku jaja kurzego. Niestety współczesna dieta zdominowana przez fast foody jest prawie pozbawiona witaminy D3.