
Serce to jeden z narządów w klatce piersiowej, obok płuc i aorty, która dostarcza krew do całego ciała. Niestety,...
Reguł w naszym życiu jest bardzo wiele, jednak chyba nie ma takiej, którą znaliby wszyscy. Chociaż… a Reguła 5 sekund? Kto nie słyszał (w wersji 5 czy to 3-sekundowej) o zasadzie, że żywność, która upadła na podłogę, można spokojnie zjeść w określonym czasie, gdyż bakterie nie zdążą jej „zaatakować”.
Reguła nieoznaczoności
Reguła Pauliego
Reguła 72
Reguła Zajcewa
Reguła „słońce 16”
Reguła de l’Hospitala
Reguła prawej ręki
Z tego artykułu dowiesz się: |
Reguł w naszym życiu jest bardzo wiele, jednak chyba nie ma takiej, którą znaliby wszyscy. Chociaż… a Reguła 5 sekund? Kto nie słyszał (w wersji 5 czy to 3-sekundowej) o zasadzie, że żywność, która upadła na podłogę, można spokojnie zjeść w określonym czasie, gdyż bakterie nie zdążą jej „zaatakować”. A może to tylko mit? Pierwsze próby zmierzenia się z tym zagadnieniem podjęto w 2003 roku, kiedy Jillian Clark pobrała próbki zanieczyszczeń podłogi w różnym miejscach kampusu Uniwersytetu Illinois. W rezultacie ustaliła, że nie przenosiły one bardzo dużych ilości bakterii chorobotwórczych.
Na szczęście nie poprzestała na tym i przeprowadziła dokładniejsze badania, tym razem skupiając się konkretnie na regule 5 sekund. W kilkuset przeprowadzonych eksperymentach porównywała, jaką ilością bakterii zostaną zanieczyszczone różne rodzaje pożywienia, upadające na różne rodzaje powierzchni i w dodatku z różnymi czasami kontaktu z podłożem.
Wnioski mogły być tylko jedne. Bakterie (ewentualnie pierwotniaki czy grzyby) dostawały się na pożywienie, w czasie nawet zdecydowanie krótszym niż zakłada reguła 5 sekund. Wykazano również, chyba nie będzie tu zaskoczenia, że produkty suche (np. chrupki) były zanieczyszczane niechcianą florą wolniej niż produkty wilgotne, czy lepkie (np. kanapka z masłem, która jak wiadomo – zawsze spada masłem w dół ? )
! | Co z tego wynika? Nie powinno się jeść żywności, która upadła na podłogę. Po pierwsze, pies najprawdopodobniej będzie szybszy, a po drugie może ona być skażona. Oczywiście jeśli mowa o, na przykład warzywach czy owocach, które można umyć, to nie ma problemu. Bieżąca woda poradzi sobie z takim problemem. |
Warto jednak zwrócić uwagę na nieco inny aspekt. Czysta, niedawno umyta podłoga może mieć na swojej powierzchni mniej bakterii niż zlew, ścierka czy deska do krojenia. Z badań wynika, że na ich powierzchni może się znajdować więcej bakterii kałowych niż na toalecie (szczególnie jeśli w danym gospodarstwie domowym spożywa się mięso), a dodatkowo flora kuchennych przyborów może być zdecydowanie bardziej zróżnicowana. Dlatego ściereczki powinno się wymieniać często (nawet raz na tydzień, podobnie gąbki), deski odkażać, a blaty i zlewy dezynfekować odpowiednimi środkami.