
Serce to jeden z narządów w klatce piersiowej, obok płuc i aorty, która dostarcza krew do całego ciała. Niestety,...
Aronia jest jednym z najcenniejszych pod względem zdrowotnych owoców na świecie. Mamy duże szczęście, że aronia bardzo upodobała sobie polski klimat. W poniższym wpisie przekonamy Cię, że pomimo cierpkiego smaku aronii spożywanie jej owoców i przetworów w sezonie powinna Ci "wejść w krew". Dlatego przybliżymy Ci właściwości aronii oraz opowiemy skąd one wynikają.
Z tego artykułu dowiesz się: |
Aronia naturalnie porasta rozległe tereny Ameryki Północnej. Należy do rodzin różowatych (Rosaceae) i nie ma zbyt dużych wymagań środowiskowych. Jest przy tym bardzo trwała, bo potrafi przetrwać siarczyste mrozy. Obecnie trudno znaleźć naturalne stanowiska aronii, a większość owoców pochodzi z kontrolowanych upraw i przydomowych ogródków.
Właściwości aronii są wypadkową jej bogatego składu fitochemicznego. Owoce aronii zawierają bardzo dużo potasu, jodu, magnezu, wapnia i fosforu. Oprócz tego aronia zawiera bardzo duże ilości witaminy C,PP, kompleks witamin B, kwas foliowy oraz witaminę E. Jednak owoce aronii są znane lecznictwu przede wszystkim ze względu na obecność polifenoli. (3-O-galaktozyd cyjanidyny i 3-O-arabinozyd cyjanidyny) Związki te z jednej strony są silnymi przeciwutleniaczami, a z drugiej działają moczopędnie, przeciwzapalnie i przeciwnowotworowo.
Sok z aronii jest bardzo treściwy, aromatyczny, lecz cierpki w smaku. Nie powinno się go spożywać naraz w dużych ilościach, gdyż ze względu na "ciężkość" wrażliwców może przyprawić o ból brzucha. Dlatego zaleca się spożywanie go za pomocą kieliszka i w podzielonych porcjach.
Jeśli cierpki smak owoców oraz soku z aronii nam bardzo przeszkadza i utrudnia przez to czerpanie korzyści z jego spożywania można zastosować sprytną sztuczkę. Cierpki i kwaskowaty smak owoców aronii można zupełnie znieść poprzez...mrożenie. Co więcej taka obróbka nie powoduje utraty jej składu fitochemicznego i właściwości aronii.
Owoce, sok z aronii, ale również inne jej przetwory (np. nalewka) jest wskazana w profilaktyce i wspieraniu leczenia różnych schorzeń. Ze względu na zawartość żelaza, kwasy foliowego, witaminy C może być pomocna w leczeniu niedokrwistości z niedoboru żelaza, osłabienia psychofizycznego czy obfitych krwawień miesiączkowych.
Obecność flawonoidów w soku z aronii powoduje, że u osób regularnie go spożywających wzmocnieniu ulegają naczynia włosowate, zwłaszcza w obrębie narządu wzroku. Dlatego sok z aronii polecana jest osobom cierpiącym na zwyrodnienie plamki żółtej (AMD), jasku, zaćmy czy po prostu na przekrwienie oczu wywołanego nadmiernym przeciążeniem.
Właściwości aronii od lat jest obiektem zainteresowania naukowców w kontekście aktywności przeciwnowotworowej. Antocyjany nadające owocom ciemnej barwy hamują proces unaczynienia nowotworów. Dzięki temu nowotwór nie daje przerzutów, a potencjalny guz nie ulega powiększeniu. Póki co badania potwierdzające zdolność hamowania angiogenezy przez wyciągi z aronii zostały potwierdzone w badaniach na zwierzętach, to daje to nadzieję na dalsze pozytywne wyniki badań u ludzi.
Apoptoza to programowana śmierć komórek. Każda komórka ma określoną żywotność, a czas i przebieg obumierania jest zapisany w "genach". Dzięki apoptozie pula komórek budujących organizm ulega wymianie - stare, zużyte komórki obumierają, a w ich miejsce powstają nowe, zdolne do podziałów i różnicowania się.
! | Niestety w przypadku nowotworów apoptoza - czyli zapisana w genach śmierć komórki zostaje zatrzymana. Komórki stają się nieśmiertelne, tworzą guzy i w ten sposób mają swój udział w nowotworzeniu. |
Udowodniono, że antocyjany aronii wpływają na aktywność genów, które “kierują” procesem apoptozy. Dzięki temu "śmierć komórki" jest regulowana. Poza tym same antocyjany chronią je przed stresem oksydacyjnym, który również ma kluczową rolę w rozwoju złośliwych nowotworów.
Wielu naturoterapeutów podkreśla, że sok z aronii powinien być również spożywany przez osoby stosujące chemioterapię. Oczywiście wszystko powinno się odbyć za zgodą lekarza onkologa. Zaobserwowano jednak, że osoby leczone jednym z cytostatyków - cyklofosfamnidem, a spożywające owoce aronii znacznie łagodniej przechodziły kolejne serii "chemii". Poprawiało to znacznie ich jakość życia, a jednocześnie zwiększało przestrzeganie zaleceń lekarzy przez pacjentów.
Polifenole aronii skutecznie chronią również przed zbyt wysokim ciśnieniem tętniczym, głównie za sprawą dobrego wpływu na nabłonek śródnaczyniowy. Ponadto działają przeciwzakrzepowo, uelastyczniają naczynia oraz wzmacniają ich ściany. Swój wysoki potencjał przeciwutleniający, w walce z chorobami układu krążenia, zostaje także wysoce wykorzystany w przypadku owoców aronii.