Do postępowania dietetycznego w stanach ze zwiększonym zapotrzebowaniem na białko: w niedożywieniu lub ryzyku jego wystąpienia związanym z chorobą (m.in. nowotworową, neurodegeneracyjną, anoreksją, rozległymi oparzeniami); w rekonwalescencji; w chorobach utrudniających gryzienie i połykanie; w problemach z samodzielnym przygotowaniem i spożywaniem posiłków; chorobach krótkotrwałych, o ciężkim przebiegu (np. grypa, przeziębienie przebiegające z wysoką gorączką); stanach po udarach i urazach; okresach przed- i pooperacyjnych; chorobach zapalnych jelit; zespole jelita drażliwego (postać biegunkowa); resekcji częciowej jelit lub żołądka; diecie eliminacyjnej w celiakii i nietolerancji laktozy
Zależne od indywidualnego zapotrzebowania energetycznego organizmu. Jako uzupełnienie codziennej diety zaleca się podawanie 1-3 saszetek na dobę (300 900 kcal), o ile lekarz lub dietetyk nie zaleci inaczej. W celu sporządzenia 200 ml gotowego posiłku należy do naczynia zawierającego 150 ml przegotowanej wody o temperaturze pokojowej dodawać powoli zawartoć 1 saszetki, ciągle mieszając aż do całkowitego rozpuszczenia proszku. Spożyć bezporednio po przygotowaniu
Skład Olimp Nutramil complex protein o smaku waniliowym, 6 sasztek
Maltodekstryny kukurydziane, koncentrat białek serwatkowych (z mleka), kazeinian wapnia (z mleka), izolat białek serwatkowych (z mleka), oleje rolinne (olej rzepakowy 63%, olej ze redniołańcuchowymi kwasami tłuszczowymi (MCT) 37%), aromaty, stabilizatory - hydroksypropylometyloceluloza, talk, glikol polietylenowy; diglicynian wapnia; regulatory kwasowoci kwas cytrynowy, kwas jabłkowy; sole potasowe kwasu ortofosforowego, diglicynian magnezu, chlorek sodu, emulgator - lecytyny (z soi); cytrynian sodu, substancje słodzące - acesulfam K, sukraloza, sacharyny; kwas L-askorbinowy- witamina C, barwnik koszenila, diglicynian cynku, diglicynian żelaza(II), octan DL-alfa-tokoferylu- witamina E; glukonian manganu, nikotynamid niacyna, selenian sodu(IV), octan retinylu witamina A, przeciwutleniacz- mieszanina tokoferoli, glukonian miedzi(II), D-pantotenian wapnia- kwas pantotenowy, D-biotyna, cyjanokobalamina- witamina B12, cholekalcyferol witamina D, kwas foliowy (kwas pteroilomonoglutaminowy) folian, chlorowodorek pirydoksyny- witamina B6, filochinon (fitomenadion) witamina K, ryboflawina- witamina B2, monoazotan tiaminy witamina B1, chlorek chromu(III) i jego heksahydrat, jodek potasu, molibdenian(VI) sodu, barwnik - dwutlenek tytanu. (1 porcja/1 saszetka/72g) zawiera: - wartoć energetyczna 1254kJ/300kcal; - tłuszcz 10,7g w tym: kwasy tłuszczowe nasycone 4,8g, olej ze redniołańcuchowymi kwasami tłuszczowymi (MCT) 4,0g, węglowodany 32,2g w tym: cukry 3,9g, laktoza 0,058g, błonnik 0g, białko 18,8g, sól 0,43g, witamina A(mg RE) 160g, witamina D 5g, witamina E 4g, witamina K 15g, witamina C 16mg, witamina B1 0,22mg, witamina B2 0,28, niacyna (mg NE) 3,2mg, witamina B6 0,28mg, kwas foliowy 40g, biotyna 10g, kwas pantotenowy 1,2mg, sód 170mg, potas 349mg, chlorki 160mg, wapń 360mg, fosfor 140mg, magnez z (chelatu Albion) 45mg, żelazo z (chelatu Albion) 1,5g, cynk z (chelatu Albion) 2mg, mied 200g, mangan 0,4mg, molibden 10,5g, selen 22g, chrom 8g, jod 30g, osmolarnoć 290mOsm/l. 100g zawiera: - wartoć energetyczna 1743kJ/417kcal; - tłuszcz 14,9g w tym: kwasy tłuszczowe nasycone 6,7g, olej ze redniołańcuchowymi kwasami tłuszczowymi (MCT) 5,5g, węglowodany 44,7g w tym: cukry 5,4g, laktoza 0,08g, błonnik 0g, białko 26g, sól 0,59g, witamina A(mg RE) 222g, witamina D 6,9g, witamina E 5,5g, witamina K 21g, witamina C 22mg, witamina B1 0,3mg, witamina B2 0,4mg, niacyna (mg NE) 4,4mg, witamina B6 0,4mg, kwas foliowy 56g, witamina B12 0,7g, biotyna 13,9g, kwas pantotenowy 1,7mg, sód 236mg, potas 485mg, chlorki 222mg, wapń 500mg, fosfor 194mg, magnez z (chelatu Albion) 63mg, żelazo z (chelatu Albion) 2,1g, cynk z (chelatu Albion) 2,8mg, mied 278g, mangan 0,56mg, molibden 14,6g, selen 30,5g, chrom 11g, jod 42g, osmolarnoć 290mOsm/l