Żywienie medyczne

 

Przepraszamy za niedogodności.

Wyszukaj ponownie to co szukasz

 

Żywienie medyczne

Żywienie medyczne

Z wielu badań populacyjnych wynika, że na świecie nadal spora część ludzi jest niedożywiona. Największą skalę niedożywienia notuje się się u ludzi starszych, osób obciążonych chorobami neurologicznymi i psychicznymi, po operacjach chirurgicznych oraz u osób hospitalizowanych na oddziałach intensywnej terapii. Dodatkowym problemem jest fakt, że ponad 50% chorych przyjmowanych do szpitali jest niedożywionych, i skala ta nie zmienia się od kilkudziesięciu lat. U wielu z tych niedożywionych osób niedostateczna podaż kalorii pogłębia się w czasie hospitalizacji, a zjawisko to określa się mianem ,,niedożywienia szpitalnego".

Żywienie medyczne - u kogo jest niezbędne?

Najczęściej niedożywioną grupą wśród Polaków są osoby cierpiące na choroby nowotworowe. Jednym z powikłań nowotworów jest kacheksja, czyli wyniszczenie. Polega się ono stopniowym zmniejszaniu się masy ciała, pojawieniu się jadłowstrętu, szybkim osiąganiu uczucia sytości po spożyciu bardzo małych ilości pokarmu. Wyniszczenie ma wpływ na powodzenie terapii i niestety wiąże się z gorszą współpracą chorego, gorszą tolerancją leczenia i krótszym czasem przeżycia

Żywienie medyczne w czasie gojenia się ran

Właściwa dieta jest również istotnym czynnikiem mającym wpływ na skuteczność gojenia ran. To z codzienną dietą dostarczane są do organizmu związki niezbędne do gojenia ran, a po drugie niedożywienie upośledza kondycję układu immunologicznego, który odgrywa kolosalną rolę w procesie gojenia Niedożywienie więc stwarza więc ryzyko zakażenia rany, a to niekiedy może u osoby hospitalizowanej prowadzić nawet do śmierci.

(Nutri)Drinki wzmacniające do picia bez recepty

Celem żywienia medycznego jest ochrona, profilaktyka wyniszczenia oraz uzupełnianie leczenia przeciwnowotworowego czy procesu gojenia się ran. Dodatkowo żywienie medyczne ma wpływ na ograniczanie skutków działań niepożądanych leków przeciwnowotworowych, polepszenie jakości życia,a pośrednio również na wydłużenie czasu przeżycia W żywieniu medycznym pierwszym wyborem powinno być żywienie przez przewód pokarmowy. Taki sposób odżywiania jest wygodny, ma stosunkowo niski koszty oraz daje możliwość zachowania sprawności jelita. Żywienie doustne powinno się więc prowadzić najlepiej przy pomocy naturalnych pokarmów, które są atrakcyjne smakowo, podawanych małymi porcjami, uzupełnione małą ilością płynu po każdym posiłku. Dodatkowo takie żywienie może być wspierane przez dostępne w aptece drinki wzmacniające do picia będące często kompletną, zbilansowaną pod względem wartości odżywczych, witamin i minerałów dietą.

Żywienie medyczne - co powinno zawierać?

Najważniejszym składnikiem odżywczym białko. Jest ono niezbędne na każdym etapie gojenia ran i rekonwalescencji - od rozpoczęcia procesu zapalnego, przez zwalczanie infekcji, aż po odbudowę i syntezę nowych tkanek. Białko bierze udział w procesach immunologicznych organizmu pod wpływem przerwania ciągłości tkanek, aktywuje komórki żerne oraz blokuje szkodliwe działanie wolnych rodników powstałych na skutek stresu oksydacyjnego w miejscu zranienia. Równie ważnym składnikiem żywienia medycznego, który wpływa na proces gojenia ran jest arginina..Końcowym produktem jej metabolizmu w organizmie jest tlenek azotu (NO), który rozszerza naczynia, zwiększa dotlenienie tkanek i rany. Innymi niezbędnymi składnikami, witaminami i mikro- oraz makroelementami w procesie gojenia się ran i rekonwalescencji po przebytej cgorobie jest cynk, selen, witamina C oraz błonnik. Cynk jest niezbędny do podziału i wzrostu komórek, umożliwiając skuteczne gojenie rany. Żywienie medyczne w migrenie Osoby cierpiące na migrenę powinny zatem zadbać o spożywaniu pięciu, niezbyt obfitych posiłków o normalnej temperaturze. Należy wybierać potrawy lekkostrawne oraz dbać o odpowiednie nawodnienie. Ważna jest również ilość spożywanej soli (zaleca się jej ograniczenie) oraz właściwa podaż magnezu. Ten ostatni znajdziemy w kaszach, płatkach owsianych, otrębach i ryżu. Niektóre składniki dodawane do żywności są silnymi związkami migrenogennymi. Pierwsze objawy po zjedzeniu glutaminianu sodu (zupy instant, sosy, buliony) lub syntetycznych słodzików (asprtam, acesulfam) mogą pojawić się nawet po 15 minutach! Również siarczyny dodawane do wina i suszonych owoców w celu ich zakonserwowania mogą powodować ból głowy.

Na naszej stronie wykorzystujemy pliki „cookies” oraz podobne technologie w celu realizacji usług, dostosowania serwisu do indywidualnych preferencji użytkowników oraz w celach statystycznych i reklamowych (zgodnie z Polityką Prywatności).
Możesz zawsze wyłączyć ten mechanizm w ustawieniach przeglądarki. Korzystanie z naszego serwisu bez zmiany ustawień przeglądarki oznacza, że cookies będą zapisane w pamięci urządzenia. 
Więcej informacji znajdziesz w Polityce PrywatnościRegulaminie Strony. Każdy użytkownik sieci Internet wyświetlający za pomocą przeglądarki internetowej Stronę Internetową Apteki aptekamoderna.pl zobowiązuje się do przestrzegania Regulaminu Strony
Akceptuj